
De magie van eenvoud
Waarom de beste oplossingen vaak simpel zijn
Soms zitten we zo vast in onze eigen gedachten dat we niet meer zien hoe eenvoudig de oplossing voor onze problemen eigenlijk is. We analyseren, ontleden en zoeken naar ingewikkelde strategieën, terwijl de sleutel vaak in iets heel basaals ligt. Eenvoud is niet oppervlakkig – het is de kern van alles.
De Schotse mysticus Sidney Banks zei het al: "De oplossing voor buitengewoon complexe problemen zal niet voortkomen uit gecompliceerde analytische theorie, maar uit een inzicht gevuld met een deken van simpliciteit."
Waarom zoeken we altijd naar complexiteit?
We zijn geneigd om te denken dat grote problemen ook grote, complexe oplossingen vereisen. In bedrijven zien we dit in lange vergaderingen, dikke rapporten en ingewikkelde strategieën. In ons persoonlijke leven uit zich dat in eindeloos wikken en wegen, piekeren en analyseren. Maar wat als al die lagen van complexiteit juist het zicht op de oplossing blokkeren?
Ik herinner me een coachgesprek waarin iemand binnenkwam met een wirwar aan problemen. Binnen een paar minuten vertelde hij me alles wat hem dwarszat. Maar toen we samen stil vielen, kwam er een besef. “Oh mijn god… dit verandert alles.” Niet omdat we een complex model hadden ontleed, maar omdat we de eenvoud hadden herkend die al die tijd verborgen lag onder zijn gedachten.
De kracht van niet-complexifiëren
Het gaat er niet om dat je complexe zaken simpel maakt, maar dat je voorkomt dat je de eenvoud onnodig ingewikkeld maakt. We hebben allemaal de neiging om ons vast te bijten in details en verklaringen. Maar hoe meer we proberen te analyseren, hoe verder we verwijderd raken van de essentie.
Een inspirerend voorbeeld is het verhaal van Anita Moorjani, schrijfster van Dying to Be Me. Ze had een bijna-doodervaring en genas op wonderbaarlijke wijze van kanker. Artsen en onderzoekers wilden haar ervaring ontleden om het mysterie te doorgronden, maar ze merkten dat hoe meer het werd geanalyseerd, hoe meer de magie verdween. Op een gegeven moment besloot ze om het niet langer te laten fileren. Ze koos ervoor om gewoon bij de essentie te blijven.
Wat als je het niet ingewikkeld maakt?
Wat als je een probleem niet analyseert tot het bot, maar er gewoon even mee bent? Wat als je de waarheid niet forceert, maar haar vanzelf laat ontvouwen? Misschien heb je dan geen strak uitgestippeld stappenplan nodig, maar slechts één helder inzicht dat alles verandert.
Misschien, heel misschien, is eenvoud het meest diepgaande wat er is.
Luister hier de podcast: